Снимка БГНЕС, архив

Правителството ще преразгледа въведените от служебния кабинет отстъпки за пътуване с градския и междуселищен автобусен транспорт за деца, ученици, студенти и пенсионери. Новите правила разширяват правата на отделни групи, но има и отстъпление от някои вече предоставени облекчения.

Това показват предложените промени в наредбата за компенсиране на преференциалното пътуване на отделни групи, публикувани за обществено обсъждане. Според правителството промените в документа са наложителни, защото одобреният от служебния кабинет ред действа само до края на 2023 г. В същото време е спорно доколко новите правила ще са по-изгодни за всички групи, пише "Сега".

Според новите текстове правото на децата да пътуват безплатно с вътрешноградския транспорт се разширява – в момента картите са безплатни до 10-годишна възраст, занапред в градовете ще пътуват безплатно всички деца до 14-годишна възраст. При междуселищните превози обаче режимът се влошава. Служебното правителство реши безплатно да пътуват между населените места всички деца до 10 г. вместо децата до 7 г. Занапред безплатни остават само превозите до 7 г. възраст, а децата между 8 и 14 години ще плащат 50% по-евтино от редовната тарифа.

От 1 януари 2024 г. ще бъдат намалени и облекченията, ползвани от по-големите ученици и студентите. Служебното правителство завиши отстъпката за тях на 70% - и по вътрешноградските, и по междуселищните линии. Сега кабинетът предлага учениците над 14 г. и студентите да пътуват с минимална отстъпка от 50% вътре в града и по междуселищните линии. Според предложенията на кабинета "Денков" от догодина обаче ще нарасне отстъпката за пътуване на хората, получаващи пенсия – от 40% от цената при служебното правителство на 50% сега.  Намаление обаче вече ще ползват и хора с намалена работоспособност над 70,99%. За тях минималното намаление от цената е 25%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase