Снимка БГНЕС, архив
fallback

Приключваме с месечната обработка на декемврийските пенсии в края на следващата седмица. За да могат да бъдат изплатени коледни добавки на 7-о число с пенсиите, е необходимо максимално бързо да бъде взето такова решение. Това каза пред журналисти Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт (НОИ), цитирана от БТА.

Така тя отговори на въпрос в какъв срок правителството следва да вземе решение за коледните добавки, ако реши такива да има, да преведе парите на Института и хората да получат помощта с пенсиите за декември. Язаджиева присъства на дискусията за пенсионната система в България 2000-2022 г., организирана от Българската стопанска камара.

По думите на експерта, ако решение не се вземе до края на идната седмица, това би затруднило пенсионерите, които получават пенсиите си по пощата, "защото ще трябва да отидат повторно" до гишетата. Това ще затрудни и Националния осигурителен институт (НОИ), където експертите ще трябва да обработят два пъти декемврийската база данни, обясни още Язаджиева.

НОИ винаги има готовност да изпълни взетите решения, увери тя.

В края на октомври премиерът акад. Николай Денков каза, че след като стане ясно изпълнението на бюджета през ноември, темата за коледните добавки ще бъде обсъждана отново. Финансовият министър Асен Василев обаче заяви, че е за "трайно увеличаване" на пенсиите вместо добавки веднъж в годината.

Миналата година всички пенсионери получиха допълнително по 70 лв. коледни добавки. Необходимите за това допълнителни 142 380 000 лв. бяха осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 5 месеца

До Анонимен=== ДА!!! С абсолютна сигурност е,че за укрохайлязите по морето ще има!!! По официална информация тяхната издръжка ни струва по един милиард лв. годишно!!! Но за възрастните хора,които цял живот са бъхтали за БЪЛГАРИЯ,плащали са си осигуровките,плащат си данъците и в момента,а и децата им плащат данъци,пари няма!С тия мижави добавки не могат да компенсират на пенсионерите само безплатните ленински,димитровски и разни др.трудови дни за РОДИНАТА! Сглобката налага чудовищен геноцид!!

8

Анонимен

преди 5 месеца

Кой ще даде коледни добавки ,като ни управляват ДПС.Те не празнуват Коледа виж ако са Новогодишни може и те да намажат.След ,като допуснахме да ни управляват *** и вечно озъбено-усмихнати неадекватни *** .Така ни се пада.

7

Пенсионер

преди 5 месеца

Тия лентяи кога работят,ние сме работили не като тях,то лятна отпуска,преди изборите близо два месеца не работиха,сега се сърдят едни на други и нямат един час работа тая седмица,идват коледни,новогодишни празници и кво работят???.пак опряха до пенсионерите.идвате след нас.колелото се върти.дано не получите пенсиите за който си мечтаете.

fallback