Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 140 хиляди двойки у нас се нуждаят от асистирана репродукция. Това показват последните анализи на фондациите. Между 20 и 50% причина за инфертилитета е мъжкият фактор.

"Когато започнахме да се занимаваме с инвитро, беше към края на 1988 година, много години минаха. Инвитрото беше начин да се заобиколят запушени тръби при жената. Тази процедура обаче се разви изключително много - и технологиите, и лекарствата, които се използват, и показанията. Един от големите успехи в нея е, че започнахме да лекуваме тежкия мъжки фактор", каза в "България сутрин" акушер-гинекологът по репродуктивно здраве - д-р Георги Вакрилов.

По думите му преди това тежкият мъжки фактор е бил като присъда.

"Минаваше се на донорска програма, сега много по-малко се използва, тъй като мъжкият фактор е лечим. Колкото повече се развиват технологиите, толкова по-лечим става стерилитетът, толкова по-малко хора не могат да имат деца. Когато започнахме да лекуваме стерилитет, се говореше главно за женски стерилитет, мъжкият беше някъде отстрани. Мъжете започват да осъзнават, че проблемът може да бъде и при тях", допълни д-р Вакрилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Смята се, че 40% от причините са при мъжете, 40% - при жените, а 20% - и при двамата.

"Има случаи, в които мъжкият фактор предоминира. Продукцията на сперматозоидите в тестисите изисква по-ниска температура. Ако това условие не е изпълнено, продукцията на сперматозоидите страда. Тесните и силно стегнати гащи водят точно до това. Екстремните спортове, бойните спортове също допринасят за това", коментира един от доайените в медицината.

Той припомни, че с възрастта има промени и при жените, и при мъжете: "След 45 години започват тези промени да са по-съществени. От една страна намаляват броят и подвижността на сперматозоидите, а от една друга страна се получава възможността да се получат генетични изменения."

Д-р Вакрилов подчерта, че изследванията при мъжете са много по-лесни, отколкото тези при жените.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase