Снимка: БГНЕС

Трябва да се гарантира жизненият стандарт на хората. Това заяви за БТА главният икономист на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа" Атанас Кацарчев в предстоящото обсъждане на пакета от промени в данъчните закони и проекта за държавен бюджет за 2024 г.

Той коментира, че не е нормално да има увеличаване на минимална работна заплата от догодина е едновременно има предпоставки за вдигане на данъчната тежест. Кацарчев напомни, че според статистиката 2/3 от домакинствата у нас са на прага на жизнен минимум.

Така той коментира предвиденото право на всеки две години общините да променят данъчните оценки, ако цените на имотите са се вдигнали с над 10%. Оттам на всеки две години ще се вдига и данъкът, който е промил от данъчната оценка на недвижимите имоти.

От КТ "Подкрепа" заявиха в своя позиция преди дни, че в пакета данъчни промени, внесени от Министерския съвет в парламента, има предложения, които не са обсъждани в Националния съвет за тристранно сътрудничество. От синдиката дадоха пример с текстове "с които се създава възможност за рязко увеличаване данъчната тежест върху домакинствата, което ще се отрази отрицателно върху жизнения им стандарт".

Навремето, като се правиха данъчните реформи по отношение на местните данъци и такси, всяко едно нещо беше придружено от реален пример – колко би струвало за малък, среден, голям апартамент или за къща, до какво увеличение на данъчната тежест ще доведе новото облагане, отбеляза Кацарчев.

Асен Василев каза, че са сметнали, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, но ако вдигнат таксите, това означава „довиждане" на увеличението на пенсиите, коментира още той.

Според главния икономист на КТ „Подкрепа" по отношение на бюджета и на данъчната политика са важни принципите. Ако нещата са хаотични, никой не е сигурен утре в каква посока ще поемат, обясни Кацарчев.

В петък министърът на финансите Асен Василев представи основните параметри на проектобюджета на държавата за 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase