Снимка: БГНЕС

Над 8 милиарда лева се предвиждат в проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година, обяви за БТА председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването доц. Михаил Околийски след заседание на надзорниците.

По време на заседанието е било първото разискване на проекта. По думите му документът е обсъждан и с Българския лекарски съюз.

Вървим към много балансиран бюджет, в който най-големият ресурс е заложен за извънболничната помощ, каза още доц. Околийски.

В първичната извънболнична помощ и в специализираната извънболнична помощ са заложени съответно с по над 100 млн.лв. повече в сравнение с ресурса в бюджета за тази година. По думите му е готова и наредбата, в която детайлно са описани всички възможни профилактични прегледи за пациентите.

По-рано днес доц. Околийски посочи, че увеличените средства трябва да се разходват внимателно, а целта е осигуряване на разширен профилактичен пакет за гражданите.

По време на заседанието надзорниците са решили още от резерва на Касата да бъдат разблокирани около 140 млн.лв. за заплащане на дейности, извършвани в болниците. (БТА, Десислава Пеева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase