Снимка: Bulgaria ON AIR

Министерството на здравеопазването е предложило на Българския лекарски съюз гратисен период, в който електронните и хартиените рецепти за антибиотици и лекарства за диабет да се ползват паралелно.

"Общопрактикуващите лекари сме "за" въвеждането на електронните рецепти, след като се изчистят недостатъците в системата. Става дума за софтуер, който е разработен и внедрен още 2020 г. Имаше гратисен период и не всички колеги тестваха този софтуер, и когато държавата тропна на масата и го въведе, много се оказаха неподготвени", коментира общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Мирослав Спасов в студиото на "България сутрин".
Проблемът, който той очерта, е липсата на актуална информация с какви лекарствени наличности разполага държавата.

"Налага се често пациентът да се обажда да сменяме лекарствата, на натоварения график това са едни 100 разговора", подчерта медикът.

Като положителен ефект от въвеждането на електронната рецепта той посочи пресичане на практиката българинът да се самолекува.

"Досега аптекари отпускаха антибиотици без рецепта. Благодарение на екипа на Информационно обслужване сега една молекула на даден антибиотик е с един код, намаляват се тези несъответствия между изписани и отпуснати лекарства. Най-големият удар понесоха пациентите, които искат да регулират своето тегло и до момента не са търсили лекар. Така диагностицирахме нови пациенти и можем да ги проследяваме. Идеята е общопрактикуващият лекар да контролира здравето, за да не се стига до усложнения", посочи д-р Спасов.

Пред Bulgaria ON AIR общопрактикуващият лекар уточни, че медиците водят непрестанна война от кабинетите си.

"Колко началници имаме - НЗОК, МЗ, РЗИ, медицински сестри от училища, които връщат правомерно или не децата. Война от страна на родителите, че трябва да заведат детето на почивка и идват с искане за фалшива бележка. Война с такива, които идват за бележка, без да преглеждаме децата, с пациенти които сливат почивни дни", даде пример педиатърът

Към списъка той прибави и проблеми с денталните лекари, които още не са въвели системата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase