Снимка: БГНЕС

Проектите за промени в Закона за местните данъци и такси в Закона за облагане на доходите на физическите лица са внесени от Министерския съвет в парламента в нарушение на Кодекса на труда, тъй като в тях са включени текстове, които не са консултирани със синдикатите и работодателите.

За това алармира президентът на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов, предаде БНР.

В писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков той настоява проектите да бъдат върнати на правителството и да се спази процедурата за обсъждането им в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Манолов подчертава, че в двата законопроекта са включени текстове, които пряко влияят върху жизненото равнище и осигурителните отношения. Затова те трябва да се консултират задължително със социалните партньори, както предвижда Кодексът на труда.

Става въпрос за разпоредба в проекта за промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с която се променя обхватът на облагаемия доход от трудови правоотношения, което води до допълнително увеличение на данъчно-осигурителната тежест.

А в Закона за местните данъци и такси има нови параграфи, с които се създава възможност за рязко увеличаване данъчната тежест върху домакинствата, което ще се отрази отрицателно върху жизнения им стандарт, аргументира се синдикалният лидер.

От КТ „Подкрепа“ напомнят, че данните от статистиката сочат, че 2/3 от домакинствата в страната са на жизнения минимум, а 1/3 са под прага на бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase