Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Близо 1000 предприятия в България - дъщерните дружества на глобални корпорации - ще бъдат засегнати от въвеждането на данък от минимален корпоративен данък от 15%, който цели да намали отклоняването от данъчно облагане. Той касае не всички предприятия, а мултинационалните групи или местни фирми, които имат годишен консолидиран приход от над 750 млн. евро. Проблемът с отклоняването на данъчно облагане не е български, той е на западните икономики, коментира Пламен Донев, старши мениджър в Делойт България и преподавател по Данъчно облагане в УНСС, по време на форума „Ин%лацията – уравнения и решения”.

"Нашата номинална данъчна ставка на корпоративен данък е 10% - реално, това означава 15% данъчна тежест заради ефекта на инфлацията при надуването на счетоводните печалби на предприятията."

Тези печалби не са реални по линия на амортизацията и стойността на материалните запаси, които фирмите влагат в производството или отписват при продажба, като така нереалният облагаем резултат повишава тежестта на корпоративния данък, обясни Донев.

"Анализ на ОИСР показва, че данъчните облекчения не водят толкова към нови инвестиции, колкото към загуба на фискални приходи. Втората линия е специални режими за холдингови дружества, интелектуални собствености - режими, който никога не са съществували в България. Третата линия е агресивно отклонение от данъчно облагане чрез хибридни финансови инструменти, прозрачни дружества, офшорни зони - неща, които в България не е имало нужда да се прилагат. Проблемът с отклоняването на данъчно облагане не е български, той е на западните икономики."

Минималният данък от 15% е по-висок от сегашната средна ефективна данъчна ставка в регион Европа и Северна Америка. Когато казваме, че в България корпоративният данък е нисък, това съвсем не е вярно, добави Донев.

"Нивото на облагане като процент от БВП за България е 2,3%-2,4% - в САЩ, Германия, Испания, Италия, Великобритания е по-ниско", каза гостът.

Данъчната ставка в България работи изключително добре, тъй като е с ясни правила, без изключения, като така намалява и разходите за бизнеса и данъчната администрация, добави той.

България ще приеме минималния корпоративен данък, но начинът, по който се въвежда в страната, е "доста късоглед", каза Донев.

"В сегашния проект не се предвижда изключение за съществена икономическа дейност съобразно разкритите работни места, разходите за труд, инвестициите в материални активи. В сектори като аутсорсинг и IT такива компании няма да имат допълнително дължим данък нито в централите си, нито в България. Ако се въведе по този начин, IT фирмите ще имат по-висока данъчна тежест, отколкото в други държави от ЕС."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase