Снимка: архив, БГНЕС
fallback

На днешния 8 ноември Българската православна църква почита паметта на св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа Архангеловден.

Според Библията пред престола на Господ винаги стоят седем ангели – архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван в православната църква с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От болести лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благословии. Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел пазител.

Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове.

На този ден празнуват всички с имена Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и други сродни имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 6 месеца

По повод разни реклами за вапцане на орлови нокти, по повод измишльотински съвети за лични отношения редовно публикувате различни снимки. Но по повод големите православни празници илюстрациите ви са за отбиване на номера. Какво ви пречи да изобразите поне нещо свързано конкретно с това , ковто сте писали? Толкова ли е досадно или мислите, че ще се озорите или ще ви навреди? Даже на ЛГБТ - общността няма да навреди в случая, защото ангелите са безполови и така даже се изобразяват.

4

Отец Нафърфорий

преди 6 месеца

Дано час по-скоро да опеем ППДБЛГБТ

3

Амин

преди 6 месеца

Честит празник на всички именници!

fallback