Снимка: БГНЕС

В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни потребители припомня някои прости мерки, с които можем да намалим енергийните си разходи през зимата.

Първият съвет към всички потребители е да използват ефективни LED светлини вместо лампи с нажежаема жичка, защото това може да спести до 80% от разходите за осветление на година. Подмяната не изисква допълнителни вложения, тъй като цените на LED лампите вече са приблизително същите като на неефективните халогени или модели с нажежаема жичка.

Вторият метод, който можем да приложим е да перем дрехите си на по-ниска температура. До 90% от енергията при прането на дрехи отива за нагряване на вода. В повечето случаи перем на по-висока от необходимата температура, но реално само много силно замърсени дрехи имат нужда от висока температура. Важно е да запълваме пералнята или съдомиялната докрай - не само частично.

Третият полезен съвет към потребителите е да намалят термостата на бойлера от 90 на 55 градуса, защото това ще намали потреблението му на енергия с до 15%. Практиката показва, че много рядко използваме цялото количество затоплена вода, а остатъкът просто изстива. Затова е по-разумно да не загряваме излишно водата. Вземането на по-кратки душове или поставянето на водоефективна или регулируема глава на душа също води до значими спестявания.

Важно е да проветряваме редовно, но за кратко при широко отваряне на прозорците за минута-две. Не трябва да оставяме прозорците постоянно отворени в наклонена позиция, защото така се губи много повече топлина, а проветряването не е толкова ефективно.

Потребителите могат да заменят електрическата отоплителна печка с климатик, защото той изразходва до 4 пъти по-малко енергия за еднакво количество произведена топлина.

Друг полезен съвет е да не покриваме радиаторите с декоративни елементи, дълги завеси или мебели, защото това пречи за отделяне на топлината, което може да доведе до прекомерно високи разходи за отопление. Освен това не трябва да оставяме радиаторните вентили напълно изключени за времето, когато сме на работа или отсъстваме за кратко време в зимните месеци. По-добре е да ги оставим на по-ниска степен, за да не изстиват напълно помещенията. В противен случай радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне на вече напълно охладеното помещение.

Уверете се, че размерът на тенджерата или тиганът съответстват на размера на котлона. Ако не го правите, енергийната консумация може да е три пъти по-висока от необходимата./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase