Снимка БГНЕС

Това правителство съществува, за да свърши няколко основни неща за България – присъединяване към Шенген, Еврозоната, да се отпуши бизнес средата така, че да тръгнат инвестициите, да се повишат доходите на хората, предстои ни влизане в ОИСР. Всеки един ден, всеки един час, всеки един текст е битка. Заслужава си кабинетът да продължава, докато той произвежда резултати.

Това заяви финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по БНТ.

Василев подчерта, че кабинетът съществува въпреки политическото противопоставяне, защото поне от тяхна страна има цели, които са по-важни от тяснопартийните. „Отношенията не са кой кого подкрепя в някаква битка. Това, което мен ме интересува, е, когато направим бюджет, той да бъде добър за хората, за България и за бизнеса“, каза той.

Финансовият министър съобщи, че се работи по проектобюджета за 2024 г. в няколко варианта. „Бюджетният дефицит на начислена основа предвиждаме да е 3%, на касова основа – 2,5% дефицит“, добави той.

Василев посочи, че се очаква инфлацията да падне под 4 – 5%.

Пенсиите ще се осъвременят по Швейцарското правило и ще има около 10% ръст. За учителите ще има увеличение със 125% от средната работна заплата. „Инвестициите в социалната система са доста добри“, отбеляза министърът на финансите, като допълни, че Бюджет 2024 г. е ориентиран към растеж.

Той подчерта, че общата финансова логика, която следват в последните няколко години, дава доста добър резултат, че трудът трябва да бъде добре заплатен и че няма как да станем по-богати, ако държим заплатите ниски. „За да сме богати, трябва да вдигнем заплатите“, категоричен е Василев.

Финансовият министър обясни, че това, към което се стремят, са добре платени работни места, затова са готови да подкрепят бизнеса това да стане.

Според него българите разбраха, че няма нищо страшно свързано с Еврозоната и с еврото, но ще продължат и с разяснителната кампания. „Ние сме вързани за дойче марката, след това за еврото. Ние нямаме собствена монетарна политика, не се е променял курсът спрямо еврото и затова е по-добре да участваме във вземането на решенията. Лихвите ще паднат. В момента ние имаме по-висока премия, тъй като не сме го приели“, каза още Василев и уточни, че има 6 месеца преди и 6 месеца след приемане на еврото, в които хората ще могат да плащат и в евро, и в лева.

Той допълни, че подготвят и държавната администрация.

Попитан дали ще има коледни надбавки за пенсионерите, министърът на финансите отговори, че има 12% трайно увеличение на пенсиите, което е значително повече от това да се заложи коледна надбавка декември месец. „Политиката е трайно увеличение, а не надбавки. Залагаме трайно увеличение на пенсиите и догодина“, обяви той.

Василев съобщи и че бюджетът за култура е увеличен с над 50%. Според него, обаче, е важно как се разходва и за какво бюджетът, както и дали зад него стои трайна дейност. „Пуснахме проучване към всички 3600 читалища. Да ни кажат всичко, което се е случило в тях като дейност. 400 читалища казаха, че не са правили нищо – те получават точно толкова пари, колкото онези, които имат по 5 танцови състави и хора, които ги организират. Има хора, които с никакви пари правят чудеса и те трябва да бъдат подкрепени, а има и хора, които получават едни пари, врътнали са ключа на читалището и то не работи“, коментира той.

Финансовият министър посочи и че данъчната политика остава с текущите данъчни ставки, като отбеляза, че „има тук там изсветляване и затягане“.

Василев заяви, че НАП е събрала около 16% повече данъци, отколкото миналата година. „Лукойл“ си плаща данъците сега, а не догодина. Очакваме от „Лукойл“ над 400 млн. лв. данък“, каза още той.

По думите му, на 14 ноември ще стане ясно дали „Газпром“ ще си платят. „Има едно-единствено изказване на шефа на „Газпром“, който казва, че са достатъчно богата компания и те не се притесняват от нищо“, цитира Василев.

Той подчерта, че дългът към БВП се очаква да продължи да пада до края на годината, като догодина се очаква да сме в тези параметри – 22-23%.

Във връзка с отмененото машинно гласуване на първи тур на местните избори, финансовият министър каза: „Заместник-министърът на електронното управление оторизира машинното гласуване. Пет пъти правихме избори и доколкото знам са подписвани от заместник-министъра.“

По отношение на твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, който е под охрана, че му е оказван натиск от съпредседателя на ПП Кирил Петков, Василев отговори: „Не съм си говорил с него въобще, тъй като не съм го виждал, но това, което чух публично, силно ме озадачи. Говори се за някакви 600 млн., бюджетът на МЕУ е 66 млн. лв. Такива глупости съм чул през годините, казани от всякакви хора. Има си органи за тази цел. МФ не е разследващ орган.“

В заключение той каза, че би следвало да може да гласува на балотажа, тъй като е подал документи за заличаване на въпросния адрес, както и че е спазил в срок закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase