Снимка БГНЕС
fallback

Започна процедурата по доверено изграждане на изходния код на софтуера на машините за втория тур на кметските избори. Това е същинската част на процеса, която завършва в генерирането на хешкод.

В залата присъства министърът на електронното управление Александър Йоловски, представители на ЦИК, Българския институт по метрология, Българския институт за стандартизация и представители на политическите партии - ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и ИТН. ДАНС продължава да следи процеса.

Очакванията са процедурата да продължи близо 2 часа, съобщава NOVA.

Припомняме, че снимане на хешкода от заместник-министъра на електронното управление и доклад на ДАНС по случая доведоха до гласуване с хартиена бюлетина на първия тур на местните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

@ к.20

преди 6 месеца

Машините за избори нищо не крадат - те са хардуер (Кокорчо, нали ЕИМ са само принтери, така са те учили в Canada). Софтуерът го задават учени хора, програмисти. Накрая минава зам.министърът на МЕУ и записва изходните кодове на ЕИМ, та да си играят с тях децата в къщи. После обаче минава служител на ДАНС и работата става дебела - зам.министърът обяснява устно какво е правил и после пише на хартиен носител, а шефът на ДАНС обяснява на Председателския съвет в НС кавво е вършил инДЖИнерът...

21

Така

преди 6 месеца

Да не стане ПАК като предния петък?

20

Така

преди 6 месеца

Тези машини на Смартматик са КРАЛИ избори в 100 страни по света!! 100 страни, за какво си говорим въобще? Незабавен арест на Кирил Петков, Асен Василев и тъпунгера Денков.

fallback