Снимка БГНЕС, архив

"Имаме нужда от култура не за да пълним оборотите на големите компании, а за да имаме духовен живот.

Държавата отстъпи от функция "култура" през последните две години и половина в момент, когато кумулативната инфлация беше между 30-35%. За функция "Култура, спорт, почивки дейности и религиозно дело" бюджетът е осигурил 1.1 млрд. лв. или 0,56%. Като оставите само култура, са 838 млн. лв. или 0,4% от БВП. Това е функцията с най-малко пари".

Това заяви главният икономист и директор на ИССИО / Институт за социални и синдикални ицследвания и обучение/ Любослав Костов по време на пресконференция, на която бяха представени исканията на КНСБ към Бюджет 2024 в сферата на културата, предаде БГНЕС.

"За следващата година БВП ще бъде 205 млрд. лв. Нашето глобално искане с хоризонт от няколко години е тези разходи да станат 1% от БВП.

Още по темата

Ако министърът на финансите реши веднага да приложи тази мярка за следващата година, то парите за култура в Бюджет 2024 трябва от 800 млн. лв. да станат 2 млн. лв. още от догодина", добави Костов.

Той уточни, че настояват за ръст на стандарта. "Това, което искаме, е минимум 35% ръст на стандарта за музеите, националната библиотека, читалищата и т.н. Като всичко нагоре е добре дошло, но това е минимум, от който ние няма как да отстъпим", посочи той и каза, че настояват за допълнителни 38 млн. лв. за читалища, 11 млн. лв. за регионални библиотеки, 10 млн. лв. за музикалните дейци, и 6,2 млн. лв. за професионалните фолклорни ансамбли.

"Говорим за 86 млн. лв. повече в Бюджет 2024 г. за ръст на заплатите за всички, които изброих", обяви той.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов каза, че всички в държавата сме длъжници на хората, работещи в сектор "Култура". "Тези нива на заплащане в културните институти са меко казано обидни за работещите в тях", смята той. Капитанов призова всички работещи в сектора да защитят своите доходи, и ги прикани да се включат в днешния протест. "Днешното действие, което се случва в София и цялата страна, е само първата крачка, ако исканията не се осъществят", поясни Капитанов.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев посочи, че няма статистика за това колко хора са напуснали сектор "Култура" заради ниски възнаграждения. "Работещите в сферата на сценични изкуства в България са 2500 човека. Ако държавата не може да се погрижи за общо 5000 души в целия сектор, то каква е тази държава? Ние не чакаме само на държавата. Ние за тези доходи работим всяка вечер, репетираме всеки ден, пълним зали и правим проходи, които влизат в държавата, и е логично тези приходи да се върнат под някаква форма при хората. Ние връщаме като културна индустрия в Бюджета около 5-6%, а получаваме 0,4%", каза той и допълни, че България категорично има много талантливи творци.

"Много голям става проблемът в това, че тези 51 държавни културни института в цялата страна вече се задъхват от липса на хора, които да работят там. Младите колеги, които завършат в НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър", каза той и добави, че заплатите в провинцията са унизителни. Според него в най-скоро време в извънстолични театри няма да има кой да играе.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase