Снимка БГНЕС, архив

Отговорните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с електронните рецепти за антибиотиците и за лекарствата за диабет, се настоява в позиция, изпратена от Българския лекарски съюз (БЛС).

В противен случай от съсловната организация си запазват правото на протестни действия и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път, пише БТА.

Проблемите, според съсловната организация, се изразяват в дискриминация на над две трети от лекарите в България, които не могат да изписват електронни рецепти, включително работещите в спешна помощ. „Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др.“, посочват от БЛС.

От БЛС подкрепят дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за предписване на медикаменти, но „с електронната рецепта дигитализацията в здравеопазването не се изчерпва“, допълват от организацията.

Още по темата
За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите от БЛС предлагат въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в Националната здравно-информационна система и да се съхранява след изпълнението ѝ, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане на лекарството. Право на всеки лекар и неговия пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

За да не се лутат пациентите, бързо да се въведе достъпен дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките, предлагат още от БЛС.  

Да се направят законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още в лекарския кабинет.

По-рано заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов каза, че продължава събирането на сигнали за пропуски в системата, за които ще се търси решение, и че са изпълнени повече електронни рецепти. "Не се предвижда връщането на хартиените", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase