Снимка БГНЕС, архив

"Когато се въвежда някаква промяна, касаеща пациентите, тази промяна трябва да поставя пациентите в центъра на измененията. Трябва да се постигнат целите на измененията, но без да се нарушава правото на достъп до медицинска помощ на пациентите, което се случва в този момент, за съжаление. Когато пациентът остане в периферията, се получава това, което виждаме в последните дни". Това заяви пред БНР адв. Мария Шаркова.

Тя подчерта, че целта на електронната рецепта е да се улесни достъпът до лекарствени продукти, без да се налага пациентите по какъвто и да било начин да натоварват и лекарите, т.е. да се улесни работата на всички.

Адвокат Шаркова напомни, че през последната година е съществувала възможността за електронни и хартиени рецепти. Защо този период от време не се използва, за да се установят своевременно проблемите, попита тя. Според нея е трябвало да се проведе сериозна разяснителна и обучителна кампания както сред медицинските специалисти, така и сред пациентите, за да се разбере ползата от дигитализацията, както и да се решат различни проблеми, които може да възникнат. Тя подчерта, че има и сериозни технически проблеми в тази връзка, които също е могло да бъдат отстранени своевременно. Адвокат Шаркова отбеляза също и спора за генеричното заместване на лекарства.

Още по темата
По думите й тези нерешени проблеми правят мярката към този момент непропорционално тежка за пациентите. Тя е категорична, че е трябвало да бъдат предвидени механизми, които да подсигурят достъпа до лекарствени продукти и да има алтернатива за случаите, в които по някаква причина пациентите не могат да получат лекарства.

"Това не беше свършено докрай и не беше предвидено, а наистина имаше доста дълъг период, в който всички тези проблеми можеше да бъдат отработени".

Адв. Шарков подчерта още, че ставаме свидетели на конфликти между различните участници в системата. Според нея всички проблеми могат да бъдат решени, само когато всички участници имат равни възможности да изразят притесненията си, те да бъдат адекватно регистрирани и да не се прибягва до безалтернативни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase