Снимка БГНЕС, архив

Полицаи разкриха участник в схема за купуване на изборни гласове в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спецоперацията за противодействие на престъпления против политическите права на гражданите е проведена вчера.

В хода на действията е задържан 53-годишен. От жилището му са иззети множество списъци с имена и суми срещу всяко от тях, голяма сума пари, незаконно притежаван боен пистолет със заличени номера, боеприпаси за него, както и въздушна пушка.

Мъжът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа по образуваното досъдебно производство. Предстои доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура.

Вчера районният прокурор на Монтана Емил Овчаров съобщи, че в последните няколко дни прокуратурата е проверила 10 сигнала за купуване на гласове в различни селища на региона за предстоящите местни избори на 29 октомври. По повечето от преписките има отказ от образуване на досъдебно производство, но по някои от преписките работата още продължава.

На 6 октомври министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че са подадени 147 сигнала, свързани с изборите. Част от тях са придобити и по оперативен начин. Общо 82 са за купуване на гласове, 50 са за нарушаване на изборното законодателство. Има сигнали и за корпоративен вот. До момента има образувани десет досъдебни производства. Едно от тях е в Ямбол, каза Калин Стоянов. Той посочи, че има и задържани, като единият от случаите е в Несебър, където беше задържан служител на общинска администрация, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase