Снимка: БГНЕС

Казусът със затворения храм "Св. Николай Мирликийски" в столицата е напът да бъде разрешен.

На днешното си заседание Светият Синод на Руската православна църква определи протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София. Той е клирик и на Виенската и Австрийската епахия на Руската църква.

Понастоящем отец Владимир Тищук служи в храм "Св. Николай" във Виена, предаде БНТ. Досегашният настоятел, архимандрит Васиан Змеев, който беше изгонен, заради шпионския скандал у нас, е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим. От 21 септември до момента Руската църква в София е заключена.

Припомняме, че на 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им бе молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

Те бяха откарани с арестантска кола до домовете им, за да съберат вещите си, а оттам до границата със Сърбия.

Тогава от ДАНС потвърдиха, че са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани.

Мерките бяха наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Придобити бяха данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

Васиан Змеев също бе сред изгонените от Северна Македония руски дипломати. От края на ноември миналата година е определен неофициално от патриарх Кирил да отговаря и за Македонската църква, обсебена от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специални служби. Вассиан Змеев бе обявен за персона нон грата и му е забранено да влиза повече в Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase