Снимка: БГНЕС

След изненадващите терористични атаки на организация "Хамас" над държавата Израел, българските власти оцениха нивото на терористична заплаха към страната ни като ниско, с изключение на места като летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел, към които нивото на риск е повишено на жълто.

Още по темата
До момента на територията на България няма вълна на бежанци от Израел, посочи пред Радио България Максим Делчев, образователен директор в Организацията на евреите в България – "Шалом". Те подпомагат работата на посолството на Израел у нас по отношение на нуждаещите се от съдействие евреи.

"Към момента на българска територия няма пристигнали евреи, които да са бежанци по смисъла на международното право", уточни Максим Делчев.

"Нашата задача сега е да помогнем на израелците, дошли тук на почивка, тъй като знаете, че България е туристическа дестинация, а техните полети сега са отменени. Можем да им помогнем с това да намерят подслон или да им подсигурим нужното, свързано с еврейската религия", каза той.

Делчев увери, че работят по всеки случай и молба за съдействие, който получат, но нито той, нито посолството на Израел у нас разполагат с информация какъв е броят на израелските граждани на българска територия.

"Моите молитви са каквото и да се случи, то да бързо и по-скоро да се стигне до мирно решение на въпроса, а виновниците за тази ескалация да поемат своята отговорност. Що се отнася до това колко ще продължи, надявам се да премине бързо и с цената на по-малко жертви", каза представителят на "Шалом" Максим Делчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase