Страната ни и нашите евродепутати постигнаха рекорден пробив в борбата за защита на българското розово масло. Имаше сериозна опасност Европейската комисия да го приравни към продуктите, които са класифицирани като потенциално опасни заради съдържащи се в тях химични елементи.

Розовото масло е специфичен продукт не само като масло, но и като култура. Преработва се при двукратна дестилация при 100 градуса по Целзий. В него не могат да преминат други химически елементи. Нямаме катализатори и добавки, то е чист натурален продукт, обясни дългогодишният производител от Казанлък инж. Марин Тодоров в студиото на "България сутрин".

"Големият проблем при нас е работната ръка. Тя намалява и все повече ще намалява производството на този продукт. Това е един от най-големите проблеми. Хората по селата намаляват. Младежите искат да работят на компютър, а не да ходят в нивата", коментира инж. Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му няма как машина да набере розовия цвят.

Той посочи още, че заемаме около 60% дял в продажбите на розово масло в световен мащаб, като ни конкурират Турция и Мароко, но техните продукти са по-некачествени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase