Снимка БГНЕС, архив
fallback

България е изпуснала инвестиция за 750 млн. евро за изграждане на завод за батерии през 2022 година. Инвестиционният интерес за това е започнал още през 2021 г., като са се състояли посещения на евентуални локации, но през юни 2022 г. компанията сама е замразила намеренията си. Внушенията, че това е станало заради шума около проекта за мегапарк с батерии, се разминават с официалната версия на министерството на иновациите и растежа, пише "Сега"

Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос, зададен от депутати на ГЕРБ на министъра на иновациите Милена Стойчева. Въпросът бе зададен в края на септември, след като в един от редовните месечни отчети за свършеното от правителството премиерът Николай Денков спомена, че заради шума около батериите България е изпуснала крупен инвеститор, който е отишъл да разкрие 8000 работни места в Румъния. Денков не спомена компания, но на това описание отговаря белгийската Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE). В края на юни стана ясно, че компанията ще инвестира 1,4 млрд. евро в завод за батерии в Румъния, като производството ще е ориентирано основно към батерии за автомобили, но и за съхранение на енергия. През май същата компания обяви, че ще инвестира 40 млн. евро в по-малък завод за производство на батерии за автомобили в Северна Македония.

В отговора на Милена Стойчева до депутатите конкретна компания не се споменава заради сключено споразумение за неразпространение на информация със срок до взимане на окончателно решение от компанията. От това излиза, че компанията продължава да има интерес. От отговора се разбира още, че инвестиционният интерес е заявен още през януари 2021 г., като в писмото е обявена сума на инвестицията 750 млн. евро. На инвеститора са предложени локации, от които са избрани три – Пловдив, Стара Загора и терен в Софийска област, като през декември 2021 г. е  първото посещение. През юни 2022 г. инвеститорът обаче обявил замразяване на инвестиционния интерес „въпреки всички усилия и предложения, направени от българска страна“. „Това се дължи на сложни обстоятелства, свързани с инвеститора, а именно преструктуриране на инвестиционния проект, като идеята за това е повишаване на размера на инвестицията и увеличаване на капацитета на потенциалните производствени мощности“, пише в отговора на Стойчева. От това излиза, че инвеститорът сам е преразгледал намеренията си, а не е прогонен заради политически коментари около мегапроекта с батериите, каквото впечатление остави премиерът Денков.

През февруари 2023 г. Българската агенция за инвестициите е подновила разговорите с компанията, като "това е част от проактивния маркетинг на БАИ спрямо всички потенциални инвеститори“, се казва още в отговора на министерството.

На този фон продължава да е мистерия дали България ще преработи предвидената инвестиция в плана за възстановяване за изграждане на батериен парк. Бюджетът за тази инвестиция е намален наполовина - от 1,5 млрд. лв. на 781 млн. лв., заради общото намаляване на парите по плана. Не е ясно обаче дали енергийното министерство ще преработи проекта по решението на Народното събрание от януари 2023 г. Тогава депутатите задължиха правителството вместо да създава държавно предприятие, което да купува батерии, да създаде грантова схема за директна подкрепа на физически и юридически лица с 50% тяхно съфинансиране. Финансовият министър Асен Василев, който бе основен защитник на проекта, до момента не е коментирал преформатирането му в грантова схема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

анонимен

преди 7 месеца

За кои батерии става въпрос?- да не е за литиево-йонните , които от време на време избухват.

40

Анонимен

преди 7 месеца

Какво е изпуснато???? -- това производство Е ОТРОВНО ! - изпуснали са пачките за лобиране а народа мре- от болести

39

Анонимен

преди 7 месеца

Тази инвестиция ако е толкова убава ще си я направят в Белгия. Ама не, все по периферията на Европа ги цвъкат тия заводи. Защо ли?

fallback