Народното събрание подкрепи споразумението между енергетиците и правителството. Въпреки това някои от блокадите остават. Ще има ли скоро решение?

"България има ангажименти по международни конвенции, което е по-горестоящо от призив на НС към МС да направи нещо. Няма как да накараме Европа да си промени мнението", коментира бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "Денят ON AIR".

Изчисленията му показват, че загубените ползи ще са над 4 млрд. лв., но има и много допълнителни, сред които разходите за здравеопазване.

Още по темата
"По оценка на Световната здравна организация и оценката по околната среда между 16 и 20, дори над 24 млрд. лв. ще загубим за 5 години. Тези ТЕЦ-ове тровят. Основният риск за здравето на хората на 50% е въздухът, останалото са водата, храната. Въздухът в България не е чист, той е замърсен с фини прахови частици. Ние в София м.г. имахме мониторинг, който показа, че 9% от фините прахови частици от 10 микрона са от въглищни комплекси в страната, други 16% са от изгарянето на въглища в съседни страни в Централна и Източна Европа. Между 8 и 18 000 души България губи от мръсен въздух. Около 2 000 човека пряко на година губи България от изгарянето на въглища", категоричен е Сандов.

По думите му голямото табу, че ние трябва да бъдем енергиен стожер на Балканите и региона, е "политически фетиш".

Пред Bulgaria ON AIR бившият екоминистър заяви, че вносна електроенергия от Турция би ни излязла по-евтина от нашата от въглищните централи. А протестите определи като шантаж от страна на частни интереси и фирми.

"Реално от "Мариците" може да работят 1-2 предприятия, но ще бъде изключително помпано от държавни субсидии. На двете големи частни компании дългосрочните договори с държавата изчитат 2024 и 2026 г., това са две от трите най-големи. ТЕЦ "Марица изток 2" може да функционира единствено от държавни субсидии, тази година отново е на загуба", добави Сандов.

Прогнозата му е пазарната икономика да доведе до по-ранното затваряне на въглищните централи - около 2030 г.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase