Електронните цигари да бъдат забранени на обществени места, настояват от Коалиция за живот без тютюнев дим.

"Електронните цигари са вредни, защото съдържат никотин, а той е главното вещество, което води до пристрастяване. Някои изследвания показват, че никотинът по-силно води до пристрастяване, отколкото хероинът и кокаинът. Употребявайки електронни цигари, не се отделяме от армията на зависимите хора", каза д-р Гергана Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя напомни, че Законът за здравето е категоричен, че тютюневите изделия не трябва да се употребяват на обществени места.

"Електронните цигари спадат към свързаните с тях, защото те нямат тютюн, но имат никотин. Досега сякаш изпадат от закона, което е добре дошло за хората, които искат и на затворени места да ги употребяват. Крайна време е в нашата страна, както в много страни по света, тези устройства да влязат в тази забрана, за да може в закритите обществени места средата да е чиста", Каза Гешанова.

Според д-р Гешанова са нужни години, за да се докаже как пушенето вреди.

"50 години, след като започнаха да се употребяват цигари, се доказа, че употребата на обикновените цигари води до рак. Факт е, че нещо, което не е естествено за околната среда, се изпуска в нея. Ние сме поставени в среда, в която има опасност това да увреди хората, които ги употребяват, а и тези около тях. Това трябва да се избегне", на мнение е представителят на Коалиция живот без тютюнев дим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase