Снимка: архив, БГНЕС

Четирима души получиха шанс за нов живот, след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора.

На 29 септември медицински екип от „Св. Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември по искане на ИА „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет „Спартан”. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите.

Същия ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „Лозенец“ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния сърцето е предоставено на румънската страна поради липса на подходящи реципиенти у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase