Снимка БГНЕС

Такъв тип кандидатури като на Антон Хекимян, които не са партийни и целят излизане на подкрепата извън традиционните партийни ядра, рискуват доста често да не бъдат припознати от традиционните симпатизанти на дадената партия. Ключово е Хекимян да бъде легитимиран от лидера и основните политически лица – този процес като че ли започна. Борисов се изказа за него, а Георги Георгиев (досегашният председател на общинските съветници от ГЕРБ, който се очакваше да бъде номиниран за кмет, б.р.) го придружава.

Така пред NOVA NEWS политологът от „Тренд” Димитър Ганев коментира номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София.

На въпрос защо лидерът на ГЕРБ не е бил при представянето на Хекимян, както направи за кандидатите в Пловдив и Варна, Ганев поясни: „В тези случаи става въпрос за партийни кандидати. При Хекимян и при Терзиев двете основни партии (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) си дават сметка, че с техни традиционни партийни симпатизанти няма как да спечелят изборите. И двете формации търсят и пробват с фигури, които са извън партийните среди, да мобилизират допълнителна подкрепа”, е мнението му.

С много голяма степен на вероятност политологът смята, че изборите в София ще се решат на втори тур, при което е твърде недостатъчно да гласуват само симпатизантите на ГЕРБ и ПП. „Ще имаме безпрецедентна ситуация. Ако досега сме имали балотаж между десен и ляв кандидат, сега ще има по-различна ситуация – Хекимян и Васил Терзиев. Има обаче цяла кампания пред нас”, каза още той.

На въпрос дали има някакъв паралел между издиганите от ГЕРБ преди време Анастас Герджиков и Цецка Цачева за президент и сега Антон Хекимян за кмет, той каза: „Не. Ако има някакви паралели, те са с проф. Герджиков и проф. Габровски. И е заради това, че ГЕРБ в последните две години, когато беше в политическа изолация, заложи на лица извън строгите партийни редици. Лица с авторитет в своето професионално поле, което играеше роля за излизането на ГЕРБ от изолацията и търсенето на нова легитимация”.

Ганев е категоричен, че с номинацията на Хекимян ГЕРБ желае да спечели София. „Чувам интерпретациите за подарен мач. Не виждам никаква политическа логика да се случва това. Какво ще стане след победа на ГЕРБ в столицата – няма да падне „сглобката”. Последица ще бъде, че балансът в мнозинството ще бъде изместен към Борисов, който ще бъде в по-силна позиция и ще се възползва от това”, поясни политологът.

Според него другият кандидат за кмет на София – Вили Лилков, е получил два подаръка - от кандидата на ПП-ДБ и от този на ГЕРБ. „От Васил Терзиев - заради миналото на неговите роднини. Лилков изглежда като човек, който стои на определени позиции. От ГЕРБ – Хекимян не е традиционен кандидат за партията и по-консервативни техни симпатизанти биха могли да припознаят в Лилков алтернатива”, поясни той.

Политологът коментира и протестите на енергетиците. Мнението му е, че Делян Пеевски от ДПС се държи като лидер на мнозинството, защото съобщава основните новини. За недоволството допълни: „Това не са най-опасните протести за властта. Опасните са тези протести, които са с антисистемен характер”, подчерта Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase