ДДС за ресторантите да стане отново 20%. Появи се и идея, да не си плащаме, ако не получим касова бележка. Това са само част от мерките, които финансовото министерство предложи. Какво ще бъде решението?

"ДДС-то трябва да се запази 9%. В 24 от 27 добре развити европейски държави ДДС-то е 9%. По този начин те стимулират своя туризъм. Ако се върне на 20%, ние няма да сме конкурентоспособни. Пазарът ни е малък, летният сезон е кратък, около Черно море има война. Добре е да имаме среща с финансовия министър. Това може да го отдадем на политическата неопитност на г-н Асен Василев. Ще отидем с готови разчети и ще говорим с всички", коментира Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията в студиото на "България сутрин".

По думите му патентният данък за заведенията е добър вариант. Петров се обяви за дълбоки анализи и разчети кога и къде да се приложи.

"Къде има данни, че това е най-сивият сектор в страната? Не виждаме данни и цифри за това. Не мисля, че в България има проблем с касовите бележки. На мен навсякъде ми дават касова бележка. Занимаваме се с много дребни неща. Какво по-строго от това да ти запечатат обекта, ако не издадеш касова бележка? Принуждават се да излязат в сивата част, защото не могат да си покрият разходите по време на сезона", каза още гостът.

Икономистът Преслав Райков е на мнение, че сме изпаднал в капана на това как да изтеглим една краткосрочна мярка от паднемията. ДДС ставките трябва да се преразглеждат след добри и дългосрочни анализи. Замъгляването на икономическите данни води до грешни решения, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"Тези мерки трябваше да бъдат изключително кратки и след това да бъдат възстановени на 20%. Подкрепям ДДС ставката в България да бъде намалена, да имаме по-ниски данъци. Тук не може да става въпрос за краткосрочни политики. Не мисля, че връщането само за един сектор от 9 на 20% ще има ефект върху бюджетните приходи", коментира икономистът.

Райков определи като незначително предложението да не си плащаме сметката, ако не получим касова бележка в даден обект. Важните неща в текущия бюджет и този за 2024 г. остават на заден план, алармира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase