Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития. Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност. Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. Това са хора, които разполагат с вътрешна информация - служителите, съдружници, семейни отношения. Вероятно на тях разчита НАП. По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци", коментира адвокат Пламен Борисов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
В мотивите е записано, че долната граница е от 3000 лв. Законотворците са счели, че 300 лв. са достатъчни, стана ясно от думите му. Според Борисов обаче, тези 10% не са достатъчни.

"И сега, без да има такъв стимул, в моята практика имам страшно много такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, за да си направят зло. Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая, че вече няма смисъл от проверки", обърна внимание юристът пред Bulgaria ON AIR.

"Докато се подаде сигнал, докато се обработи и се прецени, че е годна информацията... След това трябва да се образува данъчна проверка, тя да даде резултат във времето. Трябва да се стигне до разкриване на укрити данъци и да постъпят парите по сметка на НАП, и евентуално изтичане на процедурата по обжалване на данъчно-облагателния акт. Чак тогава може да разчитате, че ще си получите 10-те процента", обясни процедурата Борисов.

"Ако сте работодател и наемате нови служители, ще наемете ли служител, който е издал такъв донос и е създал неприятности на предишния си работодател? Никой не наема такива хора", подчерта адвокатът.

По думите му НАП работи добре и има една от най-автоматизираните публични системи. Пламен Борисов изрази опасения, че тези сигнали може да я задръстят, но той не очаква хората масово да започнат да подават такива.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase