"Трябва да си зададем въпроса кога беше въведен 9-процентовият ДДС данък върху услугите на ресторантьорското - беше въведен по време на Ковид пандемията. Заради това имаше и етикет, че е като Ковид мярка. Само че какви бяха резултатите? Те веднага си поличаха с положителен знак - вдигане на приходната част в бюджета откъм данъци, осветляване на сектора. Може да се види и справката, която браншовите организации подготвят и в момента. От нея е видно, че през 2021 - 2022 година данъчните приходи са многократно по-големи от тези преди това - 2018 - 2019 година", каза предприемачът Станислав Губеров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му заради 9-процентната ставка работодателите са започнали да осигуряват работниците си на повече пари.

"Вдигнаха се и заплатите, социалният ефект не е за подценяване. 9-процентовият данък в тази сфера ни прави конкурентоспособни в международен аспект, тъй като има над 20 европейски държави, където данъчното облекчение в този отрасъл е по същия начин. Ако се върне ДДС-то на 20% - ще има отрицателен ефект, като има посивяване на икономиката", допълни Губеров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че по-голяма част от инвеститорите в Созопол са били подготвени са летния сезон.

"Проблемът със замърсяването на водата е проблем, който много се преекспонира и реално не е имало никакво замърсяване. Пробите на съответните ведомства го доказаха това нещо. Тази антиреклама не беше нужна точно в този момент, в който туризмът лека полека да се надига и да бележи ръст", категоричен е предприемачът.

Още вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase