Продължава у нас да има дефицит на определени лекарства. Как държавата ще се справи с този проблем?

"Днес получихме сигнал от наши регионални членове в Благоевград, организация на хора с множествена склероза, че липсват жизненоважни лекарства, за които хората доплащат 500 лв. и те липсват на пазара. Това е сериозен проблем през последните години как лекарства, които са леснодостъпни на достъпни цени, пациентите свикват с тях - затова те изчезват от пазара", коментира председателят на Националния съвет на националната пациентска организация Владислава Цолова в студиото на "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR д-р Станимир Хасърджиев заяви, че причините за липса на лекарства са комплексни. "Тези причини се наслагваха през годините и за част от тях имат вина множество правителства и министри, които взеха грешни решения. Един от основните проблеми, който имаме, е как преди години в една кампания се обяснява как на България лекарствата са прекалено скъпи. Имаше сравнения със Сърбия, Турция, имаше репортажи, които показваха колко струва аспиринът там и в България. Още тогава остана неразбран големият проблем, който имаме в Европа. Когато сме най-бедните в клуба на богатите, не можем да очакваме, че ще ни е лесно да имаме цени като на държави, които не са членове на ЕС, оттам идва големият проблем - върху неясния нормативен хаос, който често настъпва и несигурността, която имат много от компаниите", подчерта той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите на д-р Хасърджиев в Европа свободният пазар на стоки е ключов. "Много е трудно в Европа да кажем, че лекарствата не са свободен пазар, а само регулиран и няма да бъдат продадени на съседни държави. Има далеч по-лесни варианти, но е необходимо цяла Европа да разбере, че това е проблем, да се седне на масата и да се измисли друг механизъм, по който да се гарантира на всички европейски граждани наличието на лекарства", каза още той.

"Нашето правителство с огромна гордост като че ли отхвърли един прекрасен европейски закон. Благодарение на България той не се случи и това в момента дава отражение върху всички нас. Ако имаше европейска регулация, нямаше да се налага всяка държава да се спасява сама. Можеше да сме решили отдавна този въпрос", посочи д-р Хасърджиев.

"От години се говори за здравна карта, която се забави с години, планиране по общини, видове заболявания. Например, в социална сфера нещата се случиха. Би трябвало от 1 януари 2024 година по отношение на социалната сфера нещата да са регулирани. В здравната сфера като че ли хаосът е по-голям, за здравна карта се говори отдавна, но нищо от това не се случва", допълни Владислава Цолова.

По думите на д-р Хасърджиев в България лекарствата не са скъпи, защото производителите ги продават скъпи, а защото голяма част от лекарствата не се заплащат на 100% от здравната ни система. "Второ - ние сме от малкото държави в Европа, в които лекарствата са приравнени с киселото мляко и хляба. При лекарствата цените са строго регулирани и там наистина имаш пределна цена, и всяко приравнение на данъка би довело до намаляване на това, което трябва да извади от джоба си", каза още той.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase