Снимка БГНЕС

Политически сили отправиха послания по случай Деня на независимостта на България, пише БТА. Въпреки празника част от тях бяха с препратки към темата за Трети март.

На страницата на политическа партия ГЕРБ е публикувано видео с поздравление от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола по случай празника. Тя пожелава на всички българи да бъдат единни и силни пред лицето на заплахите спрямо европейския начин на живот. Няколко часа по-късно е публикувана и снимка с текст „115 години Независима България!“.

Председателят на СДС Румен Христов предложи 22 септември да стане национален празник на България, съобщиха от пресцентъра на партията. „22 септември е най-важната дата в новата ни история. След този акт, чисто български, ние ставаме равноправни членове на световното семейство, защото вече не сме васал на Турция, имаме цар на всички българи и България се изправя гордо и поема пътя на своето развитие“, каза Христов.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков написа във Фейсбук, че отбелязваме не просто определящ исторически момент, а решителността си да се отстояваме като нация. „Преди 115 години българите сме казали: „От нас зависи!“. И България се е превърнала в самостоятелна държава. Отбелязваме не просто определящ исторически момент, отбелязваме решителността си да се отстояваме като нация. България е независима, способна и смела сама да определя съдбата си. Честит празник на независимостта!“, се казва в поста на Кирил Петков.

Още по темата

Председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов също се обърна към българските граждани във Фейсбук. Според него управляващите са предприели атака срещу националния празник Трети март, като са започнали да го противопоставят на другите празници като Съединението и Независимостта. „А днес? Готови ли сме да водим война за независимостта си? И независима държава ли е България? Смятам, че знаете отговорите на тези въпроси. Ето защо най-важната задача пред нас, съвременните българи, е да извоюваме отново независимостта си. И ще я извоюваме!“, написа Костадинов.

Само обединени от обща кауза и от общи ценности можем да постигнем благоденствие и просперитет по европейския път, следвайки идеалите за свобода и независимост. Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в страницата си във Фейсбук по повод Деня на независимостта. Този ден е символ на национално единство, допълни Карадайъ. „Нека отдадем заслужена почит към всички онези, които ни дадоха своя пример за жертвоготовност и национална отговорност. Както нашите предци са извоювали независимостта - с воля, достойнство и решителност, така и ние днес да загърбим противоборството и заедно да я отстояваме“, отбеляза лидерът на ДПС.

„Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство. Само независими хора могат да взимат смели решения в полза на народа си. Такива са нашите предци, които преди 115 г. ни направиха свободни. Нека прочетем уроците на историята и те да ни върнат самочувствието на горд и можещ народ“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Тя призова за смирение и уважение към хората, които преди 115 г. са мислили само за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase