Снимка: Bulgaria ON AIR

Недоволството на земеделците приключи след три дни протести, дълги часове преговори и накрая с подписан меморандум. Протестиращите и управляващите се разбраха, а премиерът акад. Николай Денков се извини на земеделците, че ги нарече "терористи".

"Няма как да искаш 100% удовлетвореност, но се доближаваме до почти всичко, което сме искали. Имаше няколко неща, с които направихме компромис. Отстъпихме в категоричността за забрана на сухо мляко, мед, плодове и зеленчуци. В рамките на следващите два месеца ще има забрана за внасяне на слънчоглед, дотогава трябва да се уточнят квотите", коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в студиото на "България сутрин".

Той не е съгласен с мнението, че производителите в България продават прекалено скъпо. По думите му цените са абсолютно адекватни.

Финансовото министерство отпуска още 63 млн. лв. за компенсации за земеделските стопани. Караколев уточни, че те са част от 213 млн. лв., които са предвидени за около 40 хил. земеделски стопани.

"Това е втори транш от т.нар. "украинска помощ". Ще бъде изплатен целият транш до края на септември. Договорихме и де минимис за всички малки и средни земеделски стопанства в размер на 47,5 млн. лв. Оказва се, че Министерството на земеделието не е стигнало до споразумение с администрацията на Министерството на финансите за отпускане на тези средства. Националните доплащания за всички животновъди сега ще бъдат платени до края на октомври", обясни Караколев.

Според него земеделската общност е показала, че може да бъде обединена. "Всички организации са аполитизирани, нито един от нашите лозунги не е бил политически и не е бил свързан с оставки на когото и да е", обърна внимание Караколев.

"Ускорихме редица други процеси, които бяха заложени в нашия меморандум, и показахме на правителството, че няма да има търпимост, когато няма диалог. Оказа се, че липсата на диалог доведе до голяма част от напрежението. Премиерът и земеделският министър си взеха първия изпит по комуникацията", заяви на свой ред председателят от Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът добави, че в меморандума се е появила точка, ще се започне интензивна работа за създаване на стратегии за конкурентоспособно земеделие.

"За нас беше важно да се урегулира вносът на замразени плодове и зеленчуци. Получихме уверението, че ще получим повече компенсации. Беше важно бързото изплащане на средствата, които бяха за пропадналите площи. Производителите чакат тези средства повече от 6 месеца. Те ще са глътка въздух за компенсация на всички загуби, които имахме", каза Петков.

"Асен Василев не си развърза кесията, но стана съпричастен с нашите проблеми и разбра, че наистина имаме нужда от тези средства. Очаквахме много повече, но бюджетът беше приет късно и нямаше много възможности за лавиране. Направи се всичко възможно, краят беше добър за всички", призна председателят от Националната асоциация на малинопроизводителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase