Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев изразява съболезнования към близките и семейството на Тошо Тошев по повод кончината на изявения журналист и общественик, дългогодишен главен редактор на в. „Труд“ и председател на Съюза на издателите в България.

"Острото перо на Тошев като журналист и като писател оставя трайна следа в трудния и изпълнен с премеждия български преход", посочва държавният глава в своя съболезнователен адрес.

Още по темата
Президентът отбелязва куража на Тошев да изразява свободно позициите си и да ги отстоява докрай, въпреки че невинаги са били по вкуса на всеки.

"Именно смелите и непримирими журналисти са в основата на стремежа към свобода и професионализъм в медиите", заявява още президентът като откроява непримиримостта на Тошев към посегателствата срещу свободното слово, както и това, че той остава верен на принципите си и не се отказва да ги отстоява.

Държавният глава посочва, че страстта към професията, загрижеността към Родината и вдъхновението, изразявано чрез словото, са ценности, които Тошев завещава на поколения млади журналисти. "Завещава им и борбата за истината и надеждата, защото както той споделя „за да отстояваш истината, се иска да имаш надежди".

Президентът отбелязва и полученото от Тошо Тошев през 2002 г. най-високо държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен като признание за неговия безспорен принос към българската журналистика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase