Снимка БГНЕС

"Тази правителствена сглобка е в много голяма степен партийна клопка, затова виждаме периодично искри". Това заяви за БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Очевидно към настоящия момент нито водещата коалиция в правителството – ПП-ДБ, нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес от свалянето на това правителство. Нито една от тези три партии, на които се крепи парламентарното мнозинство, няма интерес от събарянето на това правителство.", смята Боряна Димитрова.

Според нея подкрепящите партньори обаче имат интерес от приятелски огън с оглед на местните избори.
До март правителството ще удържи, тогава ще се състои ротация и ако има предсрочни избори, те ще бъдат едва след или заедно с европейските, смята социологът.

Протестът оголи много проблеми в земеделието. Българското общество за тези няколко дни научи повече за земеделския сектор, отколкото години наред. Реалните диспропорции в него оставаха замъглени и скрити от погледа на широката общественос, коментира Димитрова земеделският протест.

В хода на протеста се осветлиха много съществени проблеми в българския аграрен сектор – концентрацията на земя и субсидии, постепенното изместване на традиционни български сектори, посочи Димитрова. "В магазина виждаме само резултата, но зад него се крият години наред трупани диспропорции."

Ако диспропорциите, които крият остър социален проблем – обезлюдяването на големи региони, продължат и не бъдат решавани, това могат да бъдат мини, които след няколко месеца отново да се възобновят, докато не бъдат взети по-устойчиви решения за преструктурирането на този традиционен за страната ни сектор, изтъкна Димитрова.
И тези протести бяха потушени с един меморандум за финансова подкрепа, списък на кого колко се дава, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase