Снимка: архив, БГНЕС

Миньори и енергетици се събират днес от 11:30 ч. в София на митинг-шествие под надслов "Ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Акцията е организирана от Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" и Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). Протестът е за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор, съобщиха преди дни от двата синдиката. КТ "Подкрепа" и КНСБ имат възражения по отношение на начина, по който се провеждат обсъжданията за териториалните планове за справедлив преход (ТПСП).

Още по темата
По информация на синдикатите шествието ще започне от пл. „Свети Александър Невски” в 11:30 ч. в София. Участниците ще преминат през ул. „Оборище”, ул. „Георги С. Раковски”, бул. „Цар Освободител” и бул. „Княз Александър Дондуков”, за да стигнат до официалния вход на Министерския съвет, където от 12:00 ще се проведе национален протестен митинг.
 
От КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места. Така, както е в териториалните планове, първоначално се предвижда да бъдат застрашени около 12 000 работни места в комплекса "Марица Изток", каза за БТА Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. Тенденцията е след 2030 г. да станат 15 000. До 100 000 може да са застрашените индиректните работни места, добави той. По думите му обществеността в Перник и Кюстендил също има отрицателно становище за ТПСП на двете области.
 
Вълчев каза, че има очаквания за среща с премиера акад. Николай Денков, на която "в спокоен тон, ако е възможно, да се обсъди, да видим какво прави властта". Надяваме се да очертаем каква е картината и какво е бъдещето, посочи също той. На 9 септември министър-председателят Денков обяви, че Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството са публикували плановете за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. По думите му над 2 млрд. лв. европейски средства ще бъдат насочени за трите района.
(БТА, Борислава Бибиновска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase