Снимка: БГНЕС

Протест на земеделските производители се провежда в цялата страна. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, утре ще се пренесе утре в София.

Къде и какво се случва?

Блокада на ГКПП "Дунав мост"

Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

"Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно". По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. "Това ще доведе до пълен крах на българското производство", смята той.

Синан Вейсал, областен координатор за Русе на браншова камара „Плодове и зеленчуци“, каза, че секторът не е в добро състояние от много години и се бори за оцеляване.

Протестиращите обясниха, че имат пет искания. Част от тях са въвеждане отново на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко, месо, живи животни и мед. Милен Коев каза, че друго искане е изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство заради войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. Държавата да компенсира и земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Земеделци блокираха Пловдивско на четири възлови места

В Пловдивска област земеделските производители протестират на четири възлови места. Първият пункт е на международния път Пловдив – Хасково в района на Първомай, вторият и третият са на пътя Пловдив – Карлово в района на селата Калояново и Труд. Четвъртият пункт е на Орта хан, на пътя Пловдив – Пазарджик, на кръговото за Цалапица и Стамболийски. Очаква се протестиращите и техниката да влязат в Пловдив през "Карловско шосе" и да се насочат през бул. "България" към "Пазарджишко шосе", където при Орта хан ще се съберат. От там те ще тръгнат за София.

Освен зърнопроизводители, в протеста участваме животновъди, зеленчукопроизводители, оризопроизводители, производители на мед и пчелни продукти и други сектори от бранша. Протестиращите скандираха "оставка", която искат от премиера Николай Денков. Те коментираха, че са лично обидени на министър-председателя за изказването му, че не преговаря с терористи.

Протест в района на Кресна

Земеделски производители и животновъди протестират в района на Кресна. Около 10:00 часа днес те се събраха на мирен протест в центъра на Кресна. Производителите затварят периодично движението по главен път Е-79. Има засилено полицейско присъствие в района.

Трактори и комбайни на Петолъчката

Земеделски производители от Югоизточна България блокираха със стотици трактори, комбайни и друга тежка техника кръговото кръстовище на пътния възел Петолъчката край Ямбол. На този етап не е ясно кога блокадата на Петолъчката ще бъде преустановена. Над 100 са земеделските машини от област Ямбол, към тях се присъединиха приблизително още толкова земеделци с тежка техника от Сливен, Бургас, Айтос и Карнобат. Протестът продължава, като периодично ще бъдат пропускани колони с автомобили.

Затвориха главния път София-Варна при п. в. „Боаза“

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест за спасяване на българското земеделие. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Вече се образуват колони от автомобили в двете посоки.

„Все още не бяхме ожънали слънчогледа, когато се заговори, че забраната ще бъде вдигната, търговците спряха да купуват или свалиха цената. Първият събран слънчоглед реализирахме на цена от 790 лева на тон, в момента цена над 700 лева няма. Предполагам, че ще я свалят още. При среден добив от 200-250 кг от декар говорим за приход от 140 лева от декар, като само рентите ни са 60 лева на декар в нашия регион. Ние сме в средата на страната, далеч сме от пристанища и бази, нямаме наблизо преработватели. Имаме транспортни разходи от 60-70 лева на тон“, каза БТА Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч. По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите.

Блокада и на Видин

Земеделските производители протестират в момента във Видин. Те блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието - растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.

"Нашите основни искания са пет, но най-важното от тях е преразглеждане на оттеглянето на забраната за внос не само на украинско зърно, но също така и на плодове и зеленчуци", обясни целта на протеста за БТА Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

Протестиращите държат табели с надпис "Искаме държавна политика, а не държавно безхаберие", "Да спрем разрухата в българското земеделие", "Без фермери няма прехрана" и др.

Лозарите до зърнарите в Бургас

Протестът на зърнопроизводителите от Бургаска област срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари, пчелари, производители на плодове е зеленчуци. Те искат държавна подкрепа за сектора.

„Ние сме трактористи не терористи. Всеки ни брои колите, но никой не изчислява колко средства сме вложили“, коментираха протестиращите.

Движението по пътя Бургас – Варна беше пренасочено още след Поморие и до напрежение на пътя и изчакващи автомобили не се стигна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase