Снимка: архив, БГНЕС

От 1 октомври медицинските бележки за отсъствие на учениците ще се издават само по електронен път.

Няма никакви технически проблеми това да се случи. Имаме други опасения, заяви пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Още по темата
"В момента, когато прегледаме детето, тази бележка ще се издава само присъствено, не дистанционно, вместо бутон да изпринтим съответния документ, ще натиснем бутона "Изпрати". Проблемът ще бъде по-скоро в училищата, дали ще ги виждат, какво ще виждат, какви данни. Ще започне едно звънене от училищата към нас. За учителите ще стане голям проблем", каза д-р Миндов.

Бележката не може да се издава със задна дата. Затова поне за първите три дни при банални симптоми извинителната бележка трябва да може да се дава от родителя, изрази мнение общопрактикуващият лекар.

Трудно е да се определи точният период, в който детето ще отсъства, подчерта още лекарят.

"Ако трябва да сме точни, в момента, в който детето вече е добре и оздравее, тогава трябва да напиша бележката", посочи той.

Според д-р Миндов бележката, както е регламентирана в момента, може да обозначи само началото на отсъствието.

Щом има регистриран преглед и поставена диагноза, проста отметка в електронния амбулаторен лист може да се вижда в училището. Не е необходимо толкова да се усложняват нещата, коментира общопрактикуващият лекар.

Ще се събират огромни тълпи деца, прогнозира д-р Миндов.

Нонсенс са и бележките за детските градини, че детето не е контактно и тези бележки трябва да отпаднат. Тези данни може и автоматизирано да се изпращат от лекарите, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase