Снимка: БГНЕС

Над 702 000 ученици от I до XII клас ще влязат в класните стаи в 2349 училища на 15 септември т.г. Малко над 57 000 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път. Учебната 2023/2024 г. ще започне също в 43 държави извън границите на страната.

Училищният звънец ще чуят близо 30 000 български деца, които се обучават в 398 неделни и в 2 български държавни училища в чужбина.

Ремонтните дейности в 507 училища вече са приключили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември т.г. В 63 ще продължат и след първия училищен звънец, но е създадена организация за нормалното притичане на учебния процес.

Общо около 90 000 учители ще преподават тази година. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се увеличиха с 15%, считано от 1 януари 2023 г.

Все още има недостиг на преподаватели по математика и природни науки в по-малките населени места. От няколко години МОН се опитва да реши този проблем чрез национална програма „Мотивирани учители“, по която се подготвят педагози по тези предмети, посочи министър Цоков.

Дигитализацията на българското образование продължава. За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас ще бъдат достъпни в PDF формат и ще могат да се ползват в платформата „Дигитална раница“ още от първия учебен ден.

Медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците ще се издава само електронно от 1 октомври т.г.

Новости има и около изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата учебна година учениците, които не са успели да ги положат поради медицински или друг сериозен проблем, ще имат право да го направят на допълнителна дата по съответния предмет.

Къде ще бъде властта?

На 15 септември, петък, от 10:00 ч., президентът Румен Радев ще посети село Кочан, община Сатовча, където ще вземе участие в празничната програма по откриването на първия учебен ден и отбелязването на 50-а годишнина на СУ „Христо Смирненски“. Държавният глава ще произнесе слово и ще връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на директора на учебното заведение.

Премиерът акад. Николай Денков ще открие новата учебна година в две училища – Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София и ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, област Пловдив.

В 9,00 ч министър-председателят ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството в НПМГ, чийто възпитаник е и той самият.

В 12,00 ч премиерът ще празнува първия учебен ден заедно с учениците в ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, област Пловдив.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на новата учебна година в три столични училища.

В 9 ч. тя ще бъде на церемонията в 40 СУ „Луи Пастьор“ в Люлин. В 10 ч. кметът ще бъде в 63 СУ „Христо Ботев“ в кв.“Требич“, а в 12 ч. – ЧОУ „Питагор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase