В навечерието на празника на София столичните фенове на автомобилния спорт ще бъдат свидетели на едно от най-грандиозните събития "Писта София". Тази година то ще бъде в подкрепа на кампанията "Ден без загинали на пътя" и популяризира мотото "Остани жив. Пази живота".

"Писта София" е кръг от Националния шампионат по затворен маршрут, където се състезават професионални пилоти. Това е събитие, чрез което искаме да покажем на всички как в максимално обезопасени условия всички могат да се движат с доста по-високо темпо, отколкото е регулярното, което е по улиците на България", каза председателят на Комисия "Рали" към Автомобилната федерация Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

"Над 40 от най-добрите екипажи също ще са на трасето, така че през съботния ден се надявам да стане един празник на спорта. Искаме да покажем на шофьорите, че има специално обособени трасета, по които могат да се движат бързо - над стандартно определените от закона скорости. Нека не превръщаме пътищата в писта", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А семейства с деца също ще могат да покажат уменията си.

"Дрифт такси" пък е част от шоу елементите в състезанието и част от феновете, които ще присъстват, ще имат възможност да се качат в автомобил, който доста по-атрактивно да премине през трасето и така да придобият представа какво представлява движението с висока скорост", разкри Иванов.

По думите му новите автомобили стават все по-мощни, но и с все повече системи за безопасност.

"Но и не дават реална представа за скоростта. Младите хора все повече се предоверяват на новите автомобили и това много често води до ситуации, които са и с фатални последствия. Нека премисляме ситуациите и тези 5 минути, които гоним, невинаги са най-важното нещо. Личният пример на по-възрастните е нещо, което трябва да се следва", настоя гостът.

Пламен Иванов е на мнение, че мярката, която правителството въведе за мощността на автомобилите, управлявани от младите шофьори, ще бъде работеща.

"Безопасността на движение при децата е изключително важна. Повече от 30 години реализираме акцията "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя", за нас тя започна малко по-рано, а не от 15 септември. От началото на месеца до края на октомври ще се включваме активно във всички мероприятия, които са свързани с осигуряване на безопасността в районите на училищата и детските градини. Основната ни задача беше да проверим състоянието на пътните знаци и пътните маркировки", съобщи главен инспектор от Отдел "Пътна полиция" Мария Ботева пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че през днешния празничен ден автомобилите на полицията ще бъдат с включена светлинна сигнализация и това ще продължи почти до края на деня.

"Един от ефектите, който целим, е хората да бъдат по-внимателни и да се оглеждат по-често, както и да дават предимство. Изключително важно е, когато децата се движат пеша, да използват площите, които са предназначени за тях", коментира още комисар Ботева, като апелира пешеходците да внимават при пресичане и да не се разсейват с телефоните си.

"Електрониката е предпоставка за едно голямо разсейване на водача, пешеходци и велосипедисти. Носенето на слушалки е най-сериозният фактор, който разсейва абсолютно всички участници в движението. Те, пренасяйки се в друг свят, не са активни и са предпоставка за проблеми. Приветствам разговорите в тази посока, че всички, които са в автомобила и са спътници на водач, който е употребил алкохол или наркотици, са съучастници в неговите действия. Те също трябва да носят отговорност", категоричен бе Пламен Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase