Снимка: БГНЕС

Нова седмица и нова порция скандали по върховете на държавата. Този път тема номер едно е украинското зърно. Правителството предлага забраната за вноса на зърно от Украйна да отпадне, а в дневния ред на парламента за тази седмица вече бе включен проектът на решение, с който това да се случи, пишат от агенция "Фокус".

Междувременно земеделците заявиха, че са готови да излязат на масови демонстрации в цялата страната. От Националната асоциация на зърнопроизводителите заявиха, че категорично се противопоставят на тези намерения. Те определиха действията държавните власти като "национално предателство и обричане на родното земеделие“.

И докато решението бе подготвяно от ресорната парламентарна комисия, министърът на земеделието заяви в национален ефир, че не е бил уведомяван за подобни намерения. По думите му Министерството на земеделието и храните не е получавало анализ за това как би се отразила подобна мярка върху икономиката. Вътев бе категоричен, че родните производители не биха могли да се конкурират с украинското зърно.

С началото на новата парламентарна седмица се чуха и призиви за оставка. От БСП пожелаха Вътев да напусне правителството и заявиха, че направените от него изявления, в които той казва, че не е бил информиран за възможността да отпадне забраната, е символ на задкулисието.

Малко по-късно, по време на редовното заседание на кабинета, министър-председателят Николай Денков обяви, че България губи близо 150 млн. за 2023 година от забраната. Премиерът бе категоричен, че страната ни би могла да инвестира тези средства в други сектори, а по думите му зърнопроизводителите далеч не били оставени без помощ от държавата. Денков каза, че за тази година те са получили близо 2 млрд. лева и апелира за националноотговорно поведение.

След заседанието финансовият министър Асен Василев също представи данни, с които потвърди думите на Денков. Според Василев до края на 2023 година България ще загуби по 40 млн. лева за всеки месец, в който забраната продължава да бъде в сила. По думите му след падането на ембаргото цените на основните хранителни продукти ще спаднат.

В парламента пък Комисията по земеделието, храните и горите проведе заседание, на което депутатите можеха да задават актуални въпроси към министъра. На въпрос дали е променил мнението си за няколкото часа, в които се разрази скандала, министър Вътев заяви, че не е сменял позицията си.

Той обаче бе категоричен, че ще се съобрази с решението на Народното събрание, както и с политиката на редовната власт. Вътев каза още, че не се притеснява да си подаде оставката, но подчерта, че би го направил само ако премиера му я поиска.

Интересно бе, че въпреки че той бе твърд, че не променя позицията си за сериозността на последствията от вдигането на забраната, Вътев опроверга себе си, заявявайки, че през цялото време е знаел, че правителството ще внесе за разглеждане такова решение в парламента.

Министърът каза още, че неговата роля и тази на ресорното ведомство е да се балансира между интересите на производителите и преработвателите. Той подчерта, че трябва да има сериозен анализ, за да могат да се определят последиците и отново обърна тезата си, казвайки, че е всъщност разполага с данни за евентуалните последствия.

Темата остана отворена, а днес предстои народнотопредставителство да вземе окончателно решение за това ще отпадне ли, или не забраната. Междувременно земеделците вече обявиха готовността си за демонстрации в различни точки от страната, а самите те се събират на национала среща в Арбанаси, където да решат как да организират протестите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase