Снимка: БГНЕС

Завърши реконструкцията на тръбопроводи за геотермална енергия в бургаската детска ясла номер 3, която започна миналата година. Чрез специална система от тръби геотермалната инсталация използва температурата от 5 до 23 градуса от два сондажа на дълбочина между 100 и 120 метра, без да черпи вода от тях.

С енергията се захранват два агрегата - единият е за отопление, а другият - за охлаждане на сградата. Освен геотермалната система, детската ясла се сдоби и с нова площадка за игра.

На представянето на обновеното детско заведение присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът Йорданка Ананиева.

"Финансирането на проекта идва от Норвежка програма. Около 600 хиляди лева е общата стойност, като тази детска ясла е първата в страната, която си организира отоплението и охлаждането по този начин. След като видяхме всички параметри по отношение на икономиите и качеството, това ни даде допълнителни мотиви, в програмата на общината за следващите две години, да се монтират такива съоръжения във всички ясли и детски градини.“, обясни кметът, цитиран от БНР.

Има идея и за изграждането на асансьор в триетажната сграда на детска ясла номер 3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase