Снимка: архив, БГНЕС

Наводнението в община Царево взе четири жертви и нанесе сериозни щети на инфраструктурата в района. Жертвите са двама мъже и две жени, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Емил Павлов. Той допълни, че на този етап няма лица, които са безследно изчезнали или няма връзка с тях.

Двата язовира до курортното селище Лозенец ще бъдат напълно източени, защото са с нарушени стени, съобщиха от Община Царево. Кметът на общината Георги Лапчев съобщи, че ще започне спешен ремонт на язовирните стени, тъй като мощната вълна вследствие на валежите е нанесла нарушения.

Още по темата
В района на община Царево е оказана помощ на всички, които са заявили необходимост, включително и на бременна жена. Доброволци участват в почистването на инфраструктурата в с. Велика след наводнението. Отворен е пътят за с. Фазаново, съобщиха от общината.

Очаква се днес да започне монтажът на металния мост на пътя Царево- Ахтопол, съобщиха от пресцентъра на МРВ - Бургас.  

След пропадането на мост, който свързва общинския център Царево със селата Варвара, Синеморец, Резово и град Ахтопол, бе осигурен алтернативен маршрут.

Възстановява се поетапно водоподаването в населените места, засегнати от наводненията, съобщиха от правителствената информационна служба. Всички екипи на ВиК-Бургас са на терен и работят. Възстановено е водоподаването при Караагач и Лозенец. Утре по обяд ще бъде възстановено и водоподаването в Резово, след подмяна на помпа. В Бродилово, където също се очаква подмяната на изгоряла помпа, има осигурена вода за два дни. В село Заберново няма вода, закарана е водоноска. Има проблем с довеждащ кабел към помпената станция. Ще се извика външна лаборатория, за да се открие точното място на аварията, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Работи се по канализацията в Царево и Караагач, но все още не е възстановена - вероятно ще е необходим допълнителен външен ресурс. Пробите от водата от язовир “Ясна поляна” вече са в норма. Работи се по изпомпване на водата от Пречиствателна станция „Царево” - тя е най-пострадала, след което съвместно с EVN ще се извърши ремонт на ел. съоръжения. Токът в Арапя е пуснат. Осигурена е техника от ВиК-Пловдив и техника от ВиК-Стара Загора.

Екипи на Агенцията за социално подпомагане извършват посещения в засегнатите от наводнението в Царево населени места, за да окажат максимално бързо подкрепа на пострадалите хора. Първоначално ще бъдат посетени селата Кости, Варвара и Лозенец и град Ахтопол, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Социалните работници ще информират хората за всички възможности за социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа. Те ще им съдействат за попълване на заявления за еднократна помощ до 1512 лв. за покриване на разходи за жизненоважни потребности като храна, вода и лекарства. Ще бъде създадена организация за максимално бързото ѝ отпускане на семействата, които отговарят на нормативните условия за това.

Посещенията в останалите засегнати населени места ще започнат от петък, когато приключат дейностите по разчистване на инфраструктурата и след като социалните служби получат информация от кризисния щаб в община Царево за пострадалите семейства и имоти.

Министерството на околната среда и водите се включи в антикризисните действия на българските институции. Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) активира своето оперативно звено и следи за състоянието на водните течения. Особено внимание се обръща на водите, излизащи от двата общински микроязовира в община Царево. Следи се с повишено внимание и оттокът на река Велека, информират от МОСВ.

Министерството на отбраната продължава да следи обстановката и остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в спасителните и възстановителни дейности, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и товари и осигуряване на генератори, съгласно изискванията на сформирания кризисен щаб към Община Царево.

От Община Царево отправиха апел към всички желаещи да помогнат с доброволен труд и материални дарения да съгласуват действията си със специализиралите служби и организации. Телефонът, на който на доброволците ще бъде давана информация, е 0590 55018.
(БТА, Маргарита Колева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase