Снимка: Pixabay

Два синдиката защитиха промените в Кодекса на труда за работата от разстояние, които в момента са на фаза обществено обсъждане. Вместо обещаната гъвкавост обаче, новите правила ще затруднят човек да работи откъдето иска и да сменя свободно работното си място - нещо съвсем естествено от пандемията насам, пише "Сега".
 
С промените се въвежда изискването мястото на работата от разстояние вече да се посочва в трудовия договор, когато е различно от седалището на работодателя. Т.е. когато то се намира в друго населено място или друга държава. Допълва се изискване помещението на работа от разстояние да е с достатъчна площ и с условия, позволяващи на служителя да работи без риск за здравето и безопасността. Служителят ще трябва, освен това, да предоставя на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното работно място за извършване на работа от разстояние.

В промяната изрично се посочва, че "нито една от страните няма да има право едностранно да променя уговореното място на работата от разстояние".

Така ще трябва да сключваме допълнително споразумение към трудовия си договор, ако решим да работим от Варна, вместо от София. Ще трябва да опишем писмено пред работодателя и условията си на труд у дома. Ако решим от Варна да отидем в Бургас, ще трябва да подпишем ново споразумение към трудовия си договор. С ново описание на работното място.
 

Вчера коментар по Кодекса направи омбудсманът Диана Ковачева. С предложените сега промени се възлагат допълнителни, неприсъщи задължения на работниците и служителите, които ще извършват работа от разстояние, посочва омбудсманът, като дава за пример писмената информация за характеристиките на работното място и изискването да се осигури достатъчно площ за "хоум офис".
 

Ковачева смята, че осигуряването на безопасни условия на труда е изцяло задължение на работодателя, включително и когато работното място е в дома на работника. Това обаче връща дискусията на изходна точка - как е възможно работодателят да носи отговорност за условията на работа в дома на служителя, и трябва ли служба по трудова медицина да идва на оглед вкъщи, за да потвърди доколко е безопасно да се работи там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase