Снимка: БГНЕС

Харчим все повече за пътувания и развлечение, въпреки инфлацията. За разлика от миналото лято, потребителите у нас повишават разходите си за свободно време преди сметките през зимата да изядат доходите им. При някои от домакинствата харчовете след летните месеци се удвояват, а до края на годината предстоят нови допълнителни разходи, предупреждават финансистите. Как да планираме бюджета си през есента, за да не излезем "на червено" в края на годината?

Още преди лятото да е свършило, списъкът с допълнителните разходи за семейството на Ралица Карабаджакова се оказва дълъг. "Допълнителен разход се оказаха разходите за ремонт, за почивки, за развлечение, покупки, свързани с нуждите на децата за училище", обясни жената пред NOVA.

Преди да е приключила сметката за лятото, Ралица вече очаква новата серия с харчове за семейството. "Имаме разходи по оборудване на автомобила за зимния период. Битовите сметки ще се увеличат зимата, трябват подаръци за Коледа", споделя още Карабаджакова.

Заради допълнителните харчове в края на годината тази есен може да се окаже истинско изпитание за семейния бюджет, категорични са и финансовите експерти. „Лятото обикновено е сезонът, в който си позволяваме малко повече волност – почивки, забавление, преживявания. Ако не сме го планирали добре, може да го приключим на „червено” или с разходи, които не можем да покрием”, коментира Райна Миткова от Асоциацията за управление на вземанията в България.

Наред с допълнителните харчове в края на лятото, за потребителите остават и традиционните месечни разходи, които също са по-високи тази есен. Така разходите при някои домакинства могат да се повишат значително през оставащите месеци на годината, пресмятат финансистите.

Преди сметките за зимата да дойдат, това лято потребителите харчат доста повече от предишното за почивки, забавления и пътувания, показват данните на националната статистика. „Потребителите видяха, че инфлацията няма да им изяде доходите, а ще изяде част от техния ръст, което им позволи това лято много повече да харчат за развлечение и почивки. Докато миналото лято по-скоро въпросът беше дали ще можем да запазим стандарта си на живот, вече въпросът е с колко той расте”, твърди Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Разходите за свободното време, които са били 72 лв. на човек миналото лято, сега вече са 100 лв. Същото се случва през лятото и с парите, които българинът оставя в хотели и ресторанти.

Разхлабването на колана обаче може сериозно да застраши семейния бюджет точно сега - между поизтънелите сметки в края на лятото и очакваните нови харчове до края на годината. Това е и периодът в годината, в който просрочените дългове най-много растат, отчитат от колекторските агенции. "При вземанията също има сезонност – единият пик обикновено е точно след лятната ваканция. Другият период, в който се оказваме с празни джобове, е януари-февруари”, обясни Райна Миткова от Асоциацията за управление на вземанията в България.

Преглеждаме цените и с търговците. Очакванията са бюджетът за подаръци да нарасне поне с 20-30% спрямо миналата година, а най-много потребители да отделят между 200 и 400 лв., за да зарадват близките си в края на годината. Най-много празнични покупки се очакват при дрехите, обувките, смарт устройствата и електроуредите, както и при играчките и по-дребните подаръци.

Разходите за почивки и пътувания в края на годината също ще са по-високи, отчитат експертите в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase