Снимка: БГНЕС

На протест излизат работещи на противоградните площадки в Южна България. Те ще блокират възлово кръстовище на пътя между Пловдив и Хасково край село Поповица. Протестиращите служители на Агенцията за борба с градушките настояват за по-високи заплати.

Ако след този протест няма никакъв отзвук, предстои затваряне на ракетни площадки и масово неподчинение на работещите в структурите, предупредиха в ефира на БНР ракетострелци, които участват в протеста.

Йосиф Лесов от регионалната структура в село Гелеменово работи в контролния пункт. Посочва като мотив да се включи в протеста "обидно ниските заплати на ракетострелците, лошата инфраструктура, лошите условия на труд" и допълва, че някои от площадките нямат вода и ток.

"Аз съм с висше образование. Даже помолих, ако има опция, да си повиша образованието, да изкарам примерно физика, но няма пари нито за обучение на кадрите, нито за преквалификация, а се очаква да носим отговорности, които са доста високи. Мотивацията да останеш да работиш тук е, че помагаш на хората. Бих я сравнил с работата на пожарникарите."

"Хора с висше образование, които имат образователен ценз, от които се изискват много неща, не можем да докараме 1000 лева. Вчера съм си взел фиша – 1070 лева с нощния труд. Налага се на колегите да са и охрана, и поддържка, и ракетострелец. 24-часови са смените. Искаме по-високи заплати. 10% са малко нищо", отбелязва Стоян Стоянов от Тъжа.

"Ако дадат 15%, ще е за да ни замажат очите."

"Как прецениха, че нямаме нужда от това увеличение? Всеки има семейство, което трябва да гледа. Нямам обяснение", казва ракетострелецът от 27 години Пенко Бончев, който работи на полигона в Поповица.

"Млади хора няма. Средната възраст ни е 53-54 години. Всичко, което дойде, кара по няколко месеца и си отива. Над 30% са останали пенсионери да работят. Щом 30% са пенсионери, направете сметка."

Запитани какви ще бъдат последиците, ако спрат да работят, ракетострелците са категорични - една градоносна клетка, която мине през няколко землища, ще остави местните хора без пари и поминък.

Две са нещата, които могат да те задържат на работа - високото заплащане и любовта към работата – засега е само любовта, но само с любов не се живее, обобщават те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase