Снимка: Bulgaria ON AIR

Камерите на КАТ да следят за това дали колата ни е преминала през годишен технически преглед и дали има валидна "Гражданска застраховка". Предложението е на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов.

"Кодът отново е на дневен ред, след като кодът на машините стана повод за скандали. Изходният код е това, което описва как работи тол системата. Този код би трябвало да бъде собственост на държавата по договор с изпълнителя. Изпълнителят обаче идва със свое частично готово решение, съответно за българските нужди го надграждат. Идеята е локалните неща да бъдат собственост на държавата", заяви Божанов в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" обясни предложението камерите на КАТ да следят за преминат годишен технически преглед.

"Помните катастрофата на ТИР-а, който затвори АМ "Тракия" за дълго време през юли. Тогава се появи информация, че той няма технически преглед. Възможно е заради това да е аварирал. Зададох въпрос на министъра на вътрешните работи. Нямало законово основание електронни фишове да се издават на база на автоматизирани технически средства, каквито са камерите", коментира той.

Ако МВР издаде електронен фиш, че е установило липса на преглед, фишът ще падне в съда, изтъкна Божанов. "Така или иначе Закона за пътищата сме го отворили. Мина на първо четене в комисия", каза още депутатът.

Божанов коментира и услугата за т.нар. sms-и, които да уведомяват нарушителите.

"Това беше променено през лятото. В бързането не се постигна съгласие за една промяна, която бях предложил - данните за телефонен номер и имейл да не се събират само от МВР, а да се ползват данните на НАП, тол системата, Министерството на електронното управление, за да има пълна база данни. Може би сега, между първо и второ четене, да оправим тази празнота, за да можем бързо да има контакт с гражданите", каза Божанов.

Във връзка с предложението да отпаднат всякакви бележки в сектор "Здравеопазване" за учениците и за детските градини, гостът поясни:

"Става въпрос за т.нар. контактна бележка. Ще се работи през следващите месеци. За тази учебна година няма да си спестим бележката, но за следващата".

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase