Снимка БГНЕС

Подгответе се за "тапи", ако пътувате за Румъния - скоро започва голям ремонт на първия мост над Дунав - между Русе и Гюргево.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че търси изпълнител за строително-монтажните дейности. "Санирането" ще продължи 2 години (730 дни) и ще струва  20 895 000 лв. без ДДС, като тази стойност е само индикативна и е възможно да бъде превишена, посочват от АПИ. Трасето на "Дунав мост" на българска територия е с обща дължина 1,057 км.

Планираният ремонт ще е "златен" - цената излиза над 20 млн. лв. за километър, пише "Сега".

Пътната агенция обяснява, че досега капитален ремонт на важната пътна връзка изобщо не е бил правен. Имало е само "кърпежи" - преди почти четвърт век (над 22 години) е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. са били подменени хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Сега се предвижда пълно саниране на моста -  цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови предпазни огради, ограничителни системи, маркировка и т. н.

Още по темата
Само преди седмица стана тежък инцидент, който показа, че мостът Русе-Гюргево е в критично състояние. Парче метал от парапет се откърти, проби резервоара на преминаващ тир, предизвика разлив и мостът остана блокиран дълги часове.

След този случай шефът на АПИ Ясен Йорданов съобщи, че съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за основен ремонт на "Дунав мост".

Пътната агенция е дала съвсем кратък срок на кандидатите да подадат документи за участие - до 28 сетпември.

Въпреки че предстоят тежки ремонти работи, мостът няма да бъде напълно затварян и ще продължи да обслужва трафика, но с ограничения. "Едно от изискванията към бъдещия изпълнител е така да организира работата, че движението да се осъществява в едното платно", посочват от АПИ в съобщение до медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase