Снимка: БГНЕС

Над 100 дка ниви с канабис ще бъдат унищожени при специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества в граничните зони, провеждана от служители на ГД "Гранична полиция".

От началото на месеца на територията на страната са унищожени над 850 кг конопени растения, съобщи на брифинг директорът на „Гранична полиция“​ главен комисар Антон Златанов.

"Министерството на вътрешните работи противодейства активно на производството, разпространението и употребата на наркотични вещества. Това е един от основните приоритети, поставен от министъра на вътрешните работи, а и за правителството. Целта малко преди откриването на учебната година е все по-малко наркотични вещества да достигат до нашите деца", допълни гл. комисар Златанов.

Специализирана полицейска операция  е стартирала преди месец, и ще продължи. Тя не е кампанийна, а системна. Днес ще бъдат унищожени 5 ниви засадени с конопени растения, общо около 100 дка, в землищата на Бургас, Петрич, Струмяни и Златарево. Те са в труднодостъпни места, някои се намират високо в планината. От началото на месеца са образувани 14 досъдебни производства, задържани са осем лица, от които на шестима са повдигнати обвинения, уточни Златанов, като отбеляза доброто взаимодействие с прокуратурата по тази линия.

От началото на годината, само в граничния район между България и Република Северна Македония са унищожени около един тон конопени растения в прясно състояние - т.н. „зелена маса“. За последния месец на територията на цялата страна са унищожени около 870 кг растения. Голяма част от реализациите са в резултат на оперативно-издирвателни действия и се задържат лицата, които полагат грижи за тези растения. В други случаи се пристъпва към унищожаване на насажденията, а целта е да не бъдат изсушени и да не достигнат до пазара.

В борбата с наркоразпространението се използват много методи – информация от жителите на съответните населени места, други оперативни източници. Работим в добро взаимодействие с ГДНП, ГДБОП, с областните дирекции на МВР, на чиито територии са граничните зони. Операцията е на територията на цялата страна. Гранична полиция противодейства активно и на трафика на наркотици. Главен комисар Златанов посочи случаите с открита наркооранжерия в частен имот в сграда в Русе и на ГКПП-Капитан Андреево, където беше задържан гражданин с 6 кг хашиш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase