Снимка БГНЕС

"Трябва да сме предпазливи с оглед на това, което предстои - зимата. Това, че ние живеем в малко по-хубав климат, не означава, че малко по-северно от нас не се води война. Напълно е възможно отново да имаме нестабилности на електроенергийния пазар, но и на пазара на природен газ. Трябва да сме предпазливи в това отношение и докъдето можем да си създадем буфери, определени резерви, за да можем да посрещнем едни или други негативни тенденции".

Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев, пише "24 часа".

Запитан за предоговарянето на договора с "Боташ", Радев каза: "Препоръките, които правим, са предоговарянето да се води между "Боташ" и "Булгаргаз", а не между Турция и България. Не знам защо свикнахме в годините, че министрите трябва да предоговарят нещо. Естествено най-накрая има и политическа отговорност, ако се случи по някакъв начин да не се подсигурят количества или пък подсигурените да са на неразумна цена. Но експертите трябва да водят тези разговори".

"Не съм видял до момента каквито и да е основания да не се осигурят количества, както на тръбен, така и на втечнен газ. Придържаме се, и това е правилно, след като в ЕС сме взели решения да не вземаме газ от страни, които са под рестрикции, като това не е само Русия, но и Иран", каза министърът.

Няма да има реално изменение в сметката на потребителите, когато се стигне до либерализация на пазара, увери той. Радев напомни, че сме се забавили с тези промени и страната на практика е в санкционна процедура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase