Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

От 4 септември се очаква при провеждането на практическия изпит на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът да се определя електронно и на случаен принцип, непосредствено преди неговото начало.

Идеята е да се премахне субективния фактор.

За да стане изпитът прозрачен, от Института за пътна безопасност препоръчват, той да се предава онлайн, в реално време - на страницата на Автомобилна администрация.

От Института за пътна безопасност коментират, че използването на техническо средство при определянето на маршрута ще направи изпита по-прозрачен и ще се избегне субективния фактор.

"Не би трябвало да притеснява нито курсиста, нито неговия инструктор, който го учи, защото ако той е подготвен, би трябвало да вземе изпита, където и да кара", коментира Богдан Милчев пред БНР.

Според него изпитът за шофьорска книжка е лек, и в него не присъстват всички елементи, на които би следвало също да се обръща внимание. Освен че липсва управление на автомобил на автомагистрала, липсват и обучение да се управлява колата при по-сложни ситуации, като хлъзгав или мокър път.

Към момента изпитът е лек, казва Милчев, а когато той стане труден, прозрачен, честен, тогава младите водачи ще бъдат по-подготвени.

"Това, което излиза на пътя, нас не ни удовлетворява. Искаме да излизат по-добре подготвени водачи. Държавата може да подобри обучението. Това е пътят", посочи Милчев.

За да се постигне прозрачност на практическия изпит за шофьорска книжка, той трябва да се предава онлайн, в реално на сайта на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

"Тогава ще се получи т.нар. обществен контрол. Тогава вече корупцията ще приключи – от самосебе си", заключи Милчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Петров

преди 8 месеца

Бившето ченге от КАТ Милчев, уволнен за некадърност, тръгнал да дава акъли как да организира изпит. Ами нали беше шеф на КАТ, нямаше резултат, сега се сети да се побараш.

22

Анонимен

преди 8 месеца

В Дупница ще фалират. Поздрави за Иван Георгиев от ЕТ Полет, чиито курсисти си плащаха досега за благоприятен маршрут.

21

Книжка с картинки

преди 8 месеца

Случайно или не, повечето "водачи на МПС" в бг са неграмотни пр0стаци.

fallback