Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Критичната ситуация с липсата на определени лекарства продължава.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, до това се стига, защото се допуска от закона.

Още по темата

„Тази дейност на дистрибуторите е законна. Проблемът е, че е неморална и лишава много хора от лечение. Дистрибуторът може да изнася лекарства само когато е възстановен българският пазар, а в случая не е. Много сериозно липсват седем инсулина – не можем да ги заредим в аптеките и не можем да ги отпуснем. Още поне пет са дефицитни. Разликата при тях е, че има поне някои малки доставки, от време на време, по няколко опаковки, подават са за ден-два, после пак изчезват. Общо 12 инсулина са много, много дефицитни“, посочи Николай Костов.

"За хората е много трудно, защото само няколко дни, ако не използват инсулин, ще получат хипогликемична криза. Разменят си инсулини в социалните мрежи, за всеки болен са необходими различен брой. Употребата зависи и от храненето. Някои са принудени да се хранят по-малко, за да им стигне количеството инсулин“, обясни още той.

"Основните проблеми са два - паралелният износ и производствените проблеми. В единия случай се изнасят оригинални, скъпоструващи лекарства. В другата група са основно генерични лекарства, които са лесно заменими. Големият проблем за мен е износът и законопроектът, който се подготвя, и който е насочен точно натам", смята Николай Костов.

Според него са необходими строги правила.

392 лекарства напълно липсват.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase