Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 156 000 души доброволно и анонимно са се тествали за СПИН през първите шест месеца на 2023 г. От началото на годината до 4 август са открити 146 нови ХИВ–серопозитивни, т.е. под 0,1% от всички кръвни проби.

Така носителите на опасния вирус в страната официално стават 4194. Около 82% от новооткритите случаи са на български граждани, а 18%  - на чужденци.

В 12 кабинета в страната се извършват безплатни консултации и анонимни изследвания на всички, които се притесняват, че са имали сексуален контакт с ненадежден партньор. Кампаниите за борба срещу СПИН са общо четири през годината.

В понеделник (14 август) започва последния етап на Националната анти СПИН кампания, предаде bTV. С различни дейности ще се включат 28-те регионални здравни инспекции и доброволците на Българския младежки Червен кръст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 10 месеца

Защо не казвате каква е националността на тия 18% или близо 800 души? И как са разпределени териториално. Всички май се досещаме и няма смисъл да си го крием. Проблема е че ако се каже официално, че идват от Украйна и Русия всички ще ги намразим повече. Кофти е за една ***, която без това ще ти изяде главата за пари, да страдаш цял живот. Ама на българина лесните от север му дойдоха много добре

28

Анонимен

преди 10 месеца

Последно време някак не се говори толкова, а трябва.

27

Ха ха!!!

преди 10 месеца

Колкото и да цъкате минусите, след няколко африкански държави, Русия е сред първите по най-много болни от Спин. И в Украйна има много, но Русия е на второ или трето място. Поради простата причина, че там има и най-много разводи, породени от изневяра. Заради голямата бедност сред населението.

fallback